• Firmanızı Ekleyin, Şehrinizin Gözdesi Olun!

HABER DETAYI

17 Mart 2020 15:30

Eczacılık Mesleği

Eczacılık Mesleği

Eczacılık mesleğine dair yasal düzenlemelere bakıldığında 1863 yılında bu alanda eğitim ve öğretim faaliyetleri için çalışmaların yapıldığı görülmektedir. 2019 yılı Haziran ayında açıklanan karar ile Ondokuz Mayıs Üniversitesine bağlı Fakülte daha kuruldu. 2020 yılında son açılan Fakülte ile birlikte Eczacılık Fakültesinin sayısı 50 oldu.
Eczacılık, Bakanlık tarafından yetkili, sağlık kurumlarından hastalara yapılan muayeneler sonucunda reçete yazılan ilaçların satılması, aynı zamanda reçete olmadan da satışı serbest olan ürünlerin satmaktadırlar. Bu meslek gurubu ilaç ve benzeri ürünleri satarak serbest zamanlı ticaret faaliyetlerini de sürdüren bir meslek dalıdır. Çalışma saatlerinde ise hafta içi 08:30 ile akşam 19:00 arasında görev yaparlar. Pazar günü ve belirtilen saatler dışında ise nöbetçi uygulaması yürütülüyor. Yaşamkent nöbetçi eczanesi bu hafta kim olacağını ise eczanın bağlı Odalar tarafından belirlenir.

 

Eczacılık Fakültelerindeki eğitimlerde sayısal ağırlıklı derslerden Matematik, Biyoloji, Fizik dersleri ağırlıklı olarak verilmektedir. Bu meslek grubuna yakın diğer meslek arasında Biyolog, Kimyager, Farmakolog, Fizyolog gelmektedir. Üniversite eğitimlerini Eczacı kadrosunda görev yapması seçen adaylar kazançları serbest mesleği icra ederken kazandıkları ticari faaliyetlerdir. Bu mesleğin icrası serbest meslek grubunda yer aldığı için maaşları ticari kazançları ile orantılı olacaktır.

 

Diğer yandan bu meslek dalında görev yapmak isteyenler mutlaka ilgili Eczacılık fakültelerinden eğitimlerini tamamlamış olmaları gerekmektedir. Eczacılık mesleğinin Osmanlı döneminde 1800’lü yıllara dayandığı ifade etmiştik. O dönemlerde ilaç yapılması için kullanılan bazı ham maddelerin karşılanması için o zamanki ismi olan attarlar bulunuyordu. Günümüzde ise aktar olarak halen doğan ürünler satışına devam ettiriyorlar. Aktarlar eczaneler gibi ilaç satmakta yetkili değildir. 19. Yüz yılda eczanede satılan ilaçlar o yıllarda aktarlarda da satılmaya başlandı. Bu rekabetin önlenmesi için 1885 yılında bir yasal mevzuat çıkartıldı. Yapılan düzenleme sonrasında hekimlerin yazdıkları reçeteler halk sağlığını korunması için sadece eczaneden satılmasına karar verilmişti.

 

Eczane Çalışma Saatleri

Hafta içi mesai saatleri 08:30’da başlar ve akşam 19:00’a kadar devam eder. Resmi bayramlarda ve tatillerde nöbetçi olmayanlar hariç tam gün kapalı olurlar. İl sağlık Müdürlüğünün onayından sonra ecza odaları tarafından nöbetler eczaneler açıklanır. Eczanelerin görülen yerine nöbetçi kurumların bulunduğu ışıklı bir pano asılır, mesai saati dışında ilaç almak isteyen vatandaşlar, nöbetçi adres ve iletişim bilgileri bu alanda görebilmesi sağlanır.

 

Eczane İş İlanlarına Başvuru Şartları

Fakültelerin Eczacılık Bölüm mezunları için iş ilanları da açıklanmaktadır. Sadece serbest olarak çalışan eczacılar dışında hastanelerde kurumlarda da çok sayıda bu kadroda istihdam yapılmaktadır. Bu kapsamda, Eğitim şartlarına sahip adayların tercihen bu alanlarda yüksek lisans mezunu olmak, hastane ya da eczane tecrübesine sahip olmak, yabancı dil şartlarına sahip olmak, Office programlarını kullanabilmek şartlarını taşıyan adayların açıklanan bir çok ilana başvuru yapabilirler. Ayrıca adayların ilanlardaki genel ve özel şartları taşımaları gerekli olacaktır.

 

Eczacıların Sorunları

Günümüzde eczacıların sorunlarının çözümleri için bir çok araştırma yapılmaktadır. Son yapılan araştırmalarda çarpıcı bir sonuç ortaya çıkmaktadır. Hasta muayene ücretlerinin tahsili konusunda hastalar ile eczacılar karşı karşıya gelmektedir. Aile hekimlilerinden, 2. Ve 3. basamak kurumlardan ve özel hastanelerden alınan muayene katılım ücretleri farklılık göstermektedir. Hastalar ilaç aldıklarında bu ücretleri de beraberinde ödeme yapmak durumunda kalmaktadırlar. 2020 yılında özel hastanelerde katkı payı tutarı 15 tl olarak açıklanmıştır. Devlet hastanelerinde ise 6 Tl olarak belirlenmiştir. Yapılan araştırmalarda hastaların eczaneye katılım ücretleri konusunda çoğu kez karşı karşıya geldiklerini ve bu sorunun bir an önce çözülmesi gerektiği ifade edilmektedir.

HABERE YORUM YAP

HABERE YAPILAN YORUMLAR

  • Mustafa övunc 18 Nisan 2020 23:39 CEVAPLA

    Eczacılık mesleği güzel bir meslek. Eskiden eczacılık belgeleri daha kolay alınıyordu şimdi ise zorlaştı

  • Berk Özcan 19 Nisan 2020 13:01 CEVAPLA

    Küçükken eczacıları doktor sanıyordum 🙂 Doktor neden başka doktora gönderip ilaç aldırtıyor diye düşünüp dururdum aklıma o geldi. Eczaneler hastaneden sonra hastalarla direkt temasta bulunulan alanlar. Hijyenik olması gerekiyor.

  • merve tufan 19 Nisan 2020 15:57 CEVAPLA

    Eczane de çalışma gerçekten biraz sabır ve efor gerektiren bir meslek. Yani öyle kolay olmuyor. Okulu zaten 4 senelik