• Firmanızı Ekleyin, Şehrinizin Gözdesi Olun!

HABER DETAYI

12 Aralık 2020 18:19

Su Tasarrufu Nasıl Yapılır?

Su Tasarrufu Nasıl Yapılır?

Su tasarrufu nasıl yapılır sorusuna cevap bulmak adına bu makaleyi sizler için hazırladık. Dünya genelinde içilebilecek su miktarı yüzde ikidir. Diğer kalan yüzdelik dilim ise tuzlu su oluşturur. Küresel ısınmadan dolayı bazı ülkeler de su kaynakları tükenmiştir. Su vücudumuzun önemli yapı taşıdır. Toprak, ağaçlar, bitkiler ve diğer canlılar suya ihtiyaçları vardır. Bizim ve bizden sonraki kuşakların da suya ihtiyacı vardır. Bu da bize tasarruf etmemizin önemini bir kez daha hatırlatıyor. Mutfakta, banyoda vs. daha sayamadığımız birçok yerde su kullanımı oldukça çoktur. Alacağımız küçük tedbirler sayesinde suyun bitmesini önleyebilirsiniz. Dünyamız kurak topraklara dönmeden su tasarrufu yapılmalıdır.

 

Mutfakta Su Tasarrufu Nasıl Yapılmalı?

Günümüzün birçoğunu mutfakta geçiririz. Bundan dolayı da en çok su tüketimi mutfakta olur. Özellikle mutfaktaki muslukların suyu harcama oranı dakikada 12.500 litredir. Bu da gelecek nesillerin 2 günlük su ihtiyacı karşılanmamış olacaktır. Küçük önemlerle alabileceğimiz tasarruflar sayesinde fazla su kaybının önüne geçilir. Kirli bulaşıkları akıtırken musluktan değil de leğenin içinde yıkanmalıdır. Böylelikle suyun fazla akmasına engel olursunuz. Mutfak musluklarınızı düşük akımlı muslukla değiştiriniz. Musluğunuz damlatıyorsa mutlaka değiştirin. Bu sayede 500 ile 1500 litre arasında suyun ziyan olmasının önüne geçilir. Sebze ve meyveleri musluk yerine su dolu kapta yıkayın. Su içerken mutlaka sürahi ya da şişeye koyarak için. Bu da 100 litre suyun ziyan olmasını engelleyecektir.

 

Bahçede Su Tasarrufu Nasıl Yapılmalı?

Su tüketimi çok olan bir yer de bahçelerdir. Güller, çiçekler bahçemizin bir parçasıdır. Onlara bakmak özen göstermek gerekir. Büyümesi için de su gerekir. Bahçenizi sularken mutlaka mutfağınızdaki atık suları dökmek yerine bir kapta biriktirerek bahçenizdeki çiçeklerinizi, ağaçlarınızı veya çimenlerinizi sulayabilirsiniz. Böylelikle günde 400 litre suyun ziyan olmasının önüne geçilecektir. Bahçenize kurak ve iklimlere dayanıklı ve su ihtiyacı fazla olmayan bitkileri tercih edin. Bahçenizdeki ağaç miktarını artırın. Böylece fazla suya ihtiyacı olmayacaktır. Bitkileri sularken mutlaka köklere doğru suyu dökün. Kökteki su birkaç gün idare eder.

 

Çamaşır Makinesinde Su Tasarrufu Nasıl Yapılmalı?

Çamaşır makinesi de en çok su tüketen araçtır. Bundan dolayı kirli elbiseleriniz dolmadan makine çalıştırmayın. Haftada en fazla 2 kere çamaşır makinesi çalıştırmak yılda 9 ton suyu kurtarmak demektir. Çok kirli olmadığı sürece çamaşırlarınızı makineye atmayın. Çamaşır makinesi seçerken mutlaka eko programlı olmasına özen gösterin. Eko programlı çamaşır makinesi hem elektrik hem de su tasarrufu yapmaktadır. Ayrıca çamaşır makinesi alacağınız zaman kaç litre su aldığını da dikkat etmeniz gerekir.

 

Musluk İle Su Tasarrufu Nasıl Yapılmalı?

Banyoda geçirdiğimiz her dakika 400 litre ile 600 litre arasında su tüketilmesi demektir. Su tüketimini en çok musluklar yapmaktadır. Aç kapat özelliğine sahip musluk seçmeniz yılda 12 ton su tasarrufu etmiş olursunuz. Diş fırçalarken, ellerimizi yıkarken, tıraş olurken klasik musluklar daha çok su harcar. Aç kapat musluklar sayesinde su tasarrufun dörtte biri kadar karşılanmış olacaktır. Damlayan muslukları tamir ediniz. Böylelikle yılda 25 ton su tasarrufun önüne geçilir.

 

Banyoda Su Tasarrufu Nasıl Yapılmalı

Şifon ve musluktaki su kaçaklarını tamir ettirmeniz yılda 11 ton su tasarrufu etmek demektir. Tuvalet rezervuarları genelde standart olarak yapılır. Depoladığı litre ise 16 litredir. Bu da yılda su tüketimini 7 ton eder. Düşük hacimli rezervuar ile değiştirilse yılda 3 ton su tüketimi olur. Eğer tuvalet rezervuarlarını değiştiremiyorsanız şişe, taş gibi ağırlık koyarsanız daha düşük su depolayacaktır. Banyo yapmak yerine 2 günde bir duş yapmanız günde 150 litre su tasarrufu yapmış olacaksınız.

 

Araba Yıkarken Su Tasarrufu Nasıl Yapılmalı?

Arabanız çok kirli değilse nemli veya sabunlu bezlerle silin. Çok fazla gerekmedikçe araç kullanmak yerine bisiklet sürün ya da yürüyün. Böylelikle arabanız az kirlenecektir. Aracınızı yıkayacaksanız yarım litre su ile yıkayın böylece yılda 2 ton su tüketimi yapmış olacaksınız. Araba koltuklarını nemli bez ile dezenfekte spreyleriyle silmeniz su tasarrufuna katkı sağlar. Araçlarınızı mümkün olduğunca temiz alanlarda kullanın.

 

Diğer Alanlarda Su Tasarrufu Nasıl Yapılmalı?

Balkonlarımızı yıkarken mutlaka nemli bez ile temizlemeniz su tasarrufun önüne geçilecektir. Isı seviyesi çok yüksek olarak kullanılan termostatlar suyun boş yere akmasının önüne geçecek. Yağmur sularını biriktirerek dezenfekte işlemi yapıldıktan sonra su içmeye elverişli olacaktır. Eğer dezenfekte aparatınız yok ise tuvalet ya da bahçenizde kullanmanız yılda 12 ton su tasarrufu etmiş olacaksınız. Tarım, bostan gibi alanlarda sulama yerine püskürtme mekanizmaları yerleştirilmesi gerekir. Su tasarrufun önemini anlamak için birçok kesime su tasarrufu seminerleri verilmeli. Yer altı su kaynaklarını korumalı ve kirlenmemesinin önüne geçilmeli.

 

Su tasarrufu hakkında daha fazla bilgi edinmek için Finish Yarının Suyu projesine ve Trabzon Belediyesi su tasarrufu makalesine göz atabilirsiniz. Ayrıca evinizde yaşadığınız su kaçağı gibi problemler suyun israf olmasına sebep olmaktadır. Bunu önlemek adına su tesisatı firmaları ile görüşebilirsiniz.

 

HABERE YORUM YAP

HABERE YAPILAN YORUMLAR

  • Selma Yılmaz 28 Şubat 2021 18:56 CEVAPLA

    Genel olarak bazen iş yaparken ve özellikle bulaşık yıkarken dalgın olabiliyoruz. Ellerimizi yıkarken, ellerimizi sabunladığımız anda musluğu kapatarak küçükte olsa su tasarrufu sağlayabiliriz. ”Damlaya damlaya göl olur” sözüne göre hareket ederek, küçükte olsa bir yerlerden tasarruf etmeye çalışmalıyız.