• Firmanızı Ekleyin, Şehrinizin Gözdesi Olun!

HABER DETAYI

24 Ağustos 2018 13:11

Pazarlamada Renklerin Dili

Pazarlamada Renklerin Dili

Önceki yazılarımızda müşterilerle duygusal bir bağ kurmanın gerekliliğinden bahsetmiştik. Hatta bu duygusal bağı kurmanın oldukça zor ve zaman alan bir iş olduğunu da göz önünde bulundurmuştuk.

 

Müşterilerle kurulan duygusal bir bağ ileride müşteri-marka arasında marka sadakati kurmaya yarayabiliyor. Ancak bu duygulara hitap ederken ince işçilik yapılması gerekir. Dikkate alınmaya değer bir konudur.

 

Önerilen yazı: Müşteriler ve Duygusallık

 

Renklerin pazarlamada önemli bir yeri bulunuyor. Psikolojik olarak da renklerin insan davranışlarına etkisi kanıtlanmıştır. Bazı reklamcılar bu psikolojik durumu ticari faaliyetlerde lehine kullanmak için çalışmalar yaptı. Renklerin zaman ve mekana bağlı olarak müşterilerin hareketlerini nasıl etkilediğini gördüler.

 

Mavi

Huzur verici, rahatlatıcı bir renktir. Otoritenin ve büyüklüğün de simgesidir. Ayrıca insanda tokluk hissi yarattığı gözlemlenmiştir. Bu rengi özellikle temizlik malzemelerinde görmekteyiz, gıda sektöründe pek rastlanmıyor.

 

Kırmızı

Hareketi ve dinamizmi temsil ediyor. Bu yüzden sportif nitelik taşıyan ürünlerde pek sık görülüyor. Özellikle iştah açıcı bir etkiye sahip de olduğundan gıda alanında da görülebiliyor.

 

Sarı

Coşkuyu, iyimserliği ve sıcaklığı hatırlatıyor. Hatta sarı rengin “geçiciliği” yansıttığını düşünen birçok banka bu renkten kaçınmaktadır. Dikkatli kullanılması gereken bir renktir. Trafik lambalarında sarı rengin uzun durmaması, taksilerin geçici olması bu nedene bağlanabilir.

 

Yeşil

Hiç şüphe yok ki doğayı yansıtan bir renktir. Doğallığı, sakinliği, sessizliği yansıtır. Ayrıca güven verdiği için birçok marka bu rengi kullanmaya önem gösterir.

 

Mor

Duyarlılığı ve sevecenliği hatırlatır. Aynı zamanda asaleti de temsil eden bu renk her yerde karşımıza çıkmıyor.

 

Siyah

Resmiyetin, ciddiyetin, ağırlığın rengidir demek mümkün. Her yerde karşılaşmayız. Özellikle pahalı ürünlerde siyah rengi sık sık karşımıza çıkar. Bu da siyahın ulaşılamaz bir şey olduğunu hatırlatmak içindir.

 

Pembe

Güven vermesi ve kadınsılık ile öne çıkmaktadır. Özellikle kadınlara yönelik ürünlerde sık sık karşımıza çıkar. Kozmetik, iç çamaşırı gibi sektörlerde sıkça kullanılır.

 

Beyaz

Sadeliği, masumiyeti temsil eder. Ayrıca güven veren, masumluğu anımsatan bir renktir. İlaç kutularında bu renk kullanılır. Ayrıca insan doğası beyaz renge karşı daha seçicidir.

HABERE YORUM YAP

HABERE YAPILAN YORUMLAR

  • Mustafa ovunc 19 Nisan 2020 19:22 CEVAPLA

    Pazarlamada renk olayını ilk defa duydum.Demekki renklerinde müşteri üstünde etkileri varmış. Bu yazınızı okuduktan sonra bende düşünmeye başladım acaba etkisi olabilirmi diye.Mantıklı bir şekilde düşünülürse evet olumlu bir etkisi vardır.