• Firmanızı Ekleyin, Şehrinizin Gözdesi Olun!

HABER DETAYI

21 Ocak 2020 16:19

Nöbetçi Eczaneler Ne Yapıyor?

Nöbetçi Eczaneler Ne Yapıyor?

Yaz kış demeden hasta olan insanlar soluğu eczanelerde alırlar. Önceleri sadece ilaçların yapıldığı yer olan eczaneler günümüzde yapım işi yerine satma işini üstlenmişlerdir. Arapça ve Farsça kelimelerden türeyen “ecza” ve “hane” sözcüklerinden oluşan bu kavram, en çok ihtiyaç duyduğumuz anlarda gittiğimiz yerlere denir. Nöbetçi eczane ise eczanelerin kendi arasında belirlediği sisteme göre sırası gelen eczanenin 7/24 hizmet verdiği bir nöbet sistemi ile oluşur.

Eczane açabilmek için öncelikle 5 yıllık bir diploma gerekir. Bu diplomalar ile ilgili üniversiteden mezun olan kişiler ilk iş olarak yardımcı eczacı rolü ile sektöre atılırlar. Aradan geçen zamanın ardından eczane açabilen kişiler, nöbetleşme yolu ile insanlara gece gündüz demeden hizmet verirler.

Eczaneler, SSK, Bağkur ve diğer kurumlar ile anlaşma yaparak insanların ilaç ihtiyacını karşılar. Bu bağlamda yanlarında da onlara yardımcı olması için “eczacı kalfası” denilen bir kişi de çalıştırırlar. Ruhsatlarını sağlık müdürlüğünden ve sağlık bakanlığı tarafından alırlar. Kullanım alanlarına ilişkinde bir yönetmelik bulunmakta ve 35 m2’den küçük alanlarda eczane açımına izin verilmemektedir.

Eczacının Görevleri Nelerdir?

Kimi zaman acil durumlarımızda doktora gitmeden önce tavsiye aldığımız kişiler olan eczacılar, ilaçlar konusunda da oldukça önemli bilgilere sahiptirler. Eczacının görevleri arasında;

  • Doktor tarafından reçetede bulunan ilaçları hastaya vermek en başlıca işidir.
  • Verilen ilaçlara günde kaç sefer ve aç karna mı yoksa tok karna mı kullanılacağını belirtir.
  • Ansızın gelen hastalara görevi olmasa dahi hangi ilacı kullanması gerektiğini söyler.
  • Basit yanıklarda eczaneye gidilerek hangi ilacı kullanmanız gerektiğini öğrenebilirsiniz.
  • Nöbetçi eczane ile birlikte ilde veya ilçede her zaman için sıraları geldiklerinde dükkânlarını açık tutmak zorundadırlar.

Tıp konusunda yeterli bilgiye sahip olan eczacılar aslında kimi zaman görevleri olmasa da insanlara yardım konusunda ellerinden geleni yapmaktadırlar.

Nöbetçi Eczane Nedir?

Hastalık, kapıyı ne zaman çalacağı belli olmaz. Herkes bilir ki hastaneler en çok geceleri çalışır ve acil servis her zaman kalabalık olur. Artan popülasyona bağlı olarak hastanelerin bu geceli gündüzlü çalışmalarına eczacılarda ayak uydurmak zorundadırlar. Bu nedenle süreklilik arz etmek için nöbetleşe bir yöntemle 7/24 kişilere hizmet verirler.

Eczane çalışma saatleri olarak ise hafta içi 08:30’da başlarlar ve 19:00’a kadar ara vermeden sürekli çalışırlar.

Cumartesi günleri ise 09:00’da açılan kapılar yine 19:00’da kapanmaktadır. Nöbetçi eczane ise örneğin pazartesi günü 08:30’da açtıkları dükkanlarını Salı günü 19:00’a kadar sürekli olarak açık bırakırlar. Böylelikle aralıksız olarak 36 saat boyunca hizmet verirler.

Eczanelerin nasıl nöbet yapacağı büyük tartışmalar sonrasında eczacı odası tarafından karara bağlanmıştır. Nöbet çizelgesi ve sistemi eczacı odası tarafından bizzat hazırlanır. Her ilde ve ilçede bulunan bir vekil ile birlikte sağlıklı yürüyen bir sitemleri vardır.

Özellikle kış aylarında grip, soğuk algınlığı, nezle gibi vakaların çok sık görülmesinden dolayı eczaneler daha kalabalıktır. Onun dışında salgın gibi durumlarda da eczanelere büyük bir sorumluluk düşmektedir. İlaçlarını devamlı kontrol etmeli ve biten ilaçlarının yerine hemen yenilerini istemelidirler. Acil durumlarda ilacımız yok sözü kabul edilebilecek bir şey değildir. O nedenle en kritik zamanlarda eczaneler her zaman için insanlara hizmet ederler.
Nöbetçi eczane ile aradığınız ilaçları her daim bulabilirsiniz. İnsanlara yardımcı olmak adına nöbetçi olmayanlar dahi o akşam 19:00’dan sonra o gün kim nöbetçi ise açık adresine kadar dükkanlarına asarlar. Böylelikle amacın para kazanma değil, insanlara yardım olduğunu herkese anlatırlar.

HABERE YORUM YAP

HABERE YAPILAN YORUMLAR

  • Mustafa ovunc 19 Nisan 2020 00:00 CEVAPLA

    Nöbetçi eczaneleri iyi ki var. Olmasa sabaha kadar beklemek zorunda kalacaktık. İyi ki varlar

  • Berk Özcan 19 Nisan 2020 13:23 CEVAPLA

    Eczanelerin insanlara çok faydası oluyor. Hastanelerden sonra tampon bölge olarak görev yapıyor. Eczanelere daha da önem verilmesini ve isteklerinin yerine getirilmesini istiyorum. Bir uygulama geliştirerek çevremizdeki eczaneleri görebiliriz.