• Firmanızı Ekleyin, Şehrinizin Gözdesi Olun!

HABER DETAYI

17 Mart 2020 15:34

Koronavirüsten Korunmada Dezenfektanlar

Koronavirüsten Korunmada Dezenfektanlar

12 Aralık 2019 tarihinde Çin’in Wuhan kentinden dünyanın farklı noktalarına hızla yayılan Koronavirüs karantina uygulamaları da beraberinde getirdi. Dünya ülkeleri virüs ile var gücü ile mücadele ediyor. Covid-19 esasen Corona ailesinden Mers ile Sars virüsüne benzeyen bir yapı içerisinde olduğu uzmanlar tarafından açıklanıyor. Mers virüsüne yakalananların ölüm oranı yüz kişide 35, Mers virüsünde ise bu oran yüz kişide 9 olarak açıklanmıştı. Koronavirüse yakalananların ölüm oranı yüz kişide 6 olarak açıklandı. Dünyanın virüs karşısında panik olmasının nedeni hızla yayılması ve henüz bir tedavinin bulunmaması. Vücutta üst yolu solunum enfeksiyonları, grip ve nezle koronavirüs semptomları ile iç içe durumda. Diğerlerinden ayıran en önemli özellik ise ateş ve kuru öksürük. Dünya Sağlık Örgütü tarafından Pandemi ilan edilen Covid-19 virüsüne yakalanmamak için kural basit! Temizlik..
Ülkemiz diğer ülkelere nazaran gerekli tedbirleri erken aldı.

 

Temizlik anlayışının bu virüsün yayılmasını ve bulaşmasını engellediği tüm hekimler ortak kanaate sahip. Fakat öngörülen bir gerçek ise ne yapılırsa yapılsın, ülkemize giriş yapacağıydı. Üzücü haber 11 Mart 2020 tarihinde geldi. Sağlık Bakanlığı tarafından yapılan resmi açıklamalar ve uyarıları dikkate almak çok önemli bir yere sahip. Virüsün bulaşma ihtimalini en aza indirmek için dezenfektanlar, kolonyalar ve maskeler önemli bir görev üstleniyor.

 

BİRİNCİ KURAL TEMİZLİK

Kişisel hijyen kuralının gerçekleştirilmesi için dezenfektanlar bu süreçte çok önemli bir görev üstleniyorlar. Fakat uzmanların bu konuda uyarılarını gözden geçirmekte fayda var. Merdiven altı olarak tabir edilen üretimlerden uzak durmak gerekiyor. Bu ürünleri alabileceğiniz yerlerin başında eczaneler geliyor. Eczaneler sabah 08:00 ile akşam 19:00 arasında hizmet veriyor. Belirtilen saatler dışında dezenfektan almak isteyenler için Ümitköy nöbetçi eczane gibi google arama yaparak en yakın eczaneyi öğrenebilirler. Dezenfektan alımlarında mutlaka ürünlerin Sağlık Bakanlığından ve gerekli kurumlar tarafından onaylı olması gerekiyor. Ayrıca daha önce testleri yapılmış ve etkin olması gerekiyor. El ve yüzey için alacağınız ürünlerde alternatif olarak kendiniz hazırlamak isterseniz bunun nasıl yapılacağı konusunda pek çok tarif buluyor. Fakat mutlaka bu konuda güvenilir kaynakları tercih etmekte fayda olacaktır.

 

EVDE DEZENFEKTASYON YAPILABİLİYOR!

Dünya Sağlık Örgütü kılavuzunda 2 farklı formülasyon ile açıklanıyor. Birinci Formülasyonda yüzde 95 etanol maddesi, ikinci formülasyonda ise yüzde 99.8 oranında izopropil alkol ile hazırlandığı görülmektedir. Evde dezenfektan yapmak isteyenler için DSÖ kılavuzunda yer alan ölçüler ve size kılavuz olabilir. El dezenfekteleri için satışı yapılan ürünlerde genellikle kimyasal içerikler bulunuyor. Doğal yöntemlerle elde edilen ürünler ile zararlı kimyasallara maruz kalmamak için daha çok tercih ediliyor. Doğal dezenfekte yapımında sirkede bulunan asetik bileşenler bakterilerin yok etmede kullanılıyor. Diğer yandan alternatif ürünler yönelenler için ise 50 derecenin üstündeki kolonyalar virüsleri yok edebiliyor. Ellerinizi yıkayamadığınız durumlarda imdadınıza kolonyalar yetişebiliyor. Havayla temas etmeyen ve içindeki alkol oranı fazla olan ürünleri tercih etmek dezenfekte için önem arz ediyor.

 

FAZLA KULLANIMININ YAN ETKİLERİ

Uzmanların uyarılarından bir tanesi de el dezenfektanlarının aşırı kullanılması durumlarda yan etkilerdir. Çünkü koronavirüsten korunmak isterken çok kullanıma bağlı olarak el egzaması yani kontak dermatite meydana gelebilir. Diğer yan fazla kullanımda diğer etkilerinde; ellerde yanma şikayetleri ve ellerde kuruma gibi şikayetler görülebiliyor. Bu gibi olumsuz durumlarla karşılaşmamak için elerimizi yıkadıktan sonra nemlendiriciler kullanabilirsiniz.

 

DEZENFEKTAN NASIL KULLANILIR?

El dezenfekteleri tıpkı elleri sabunla yıkanmada olduğu gibi sıvıyı elimize dökerek iyice parmak aralarına ovuşturarak tüm ele iyice yedirmek gerekmektedir. Unutulmamalıdır ki kolonyalar ve dezenfektanlardan daha da önemlisi ellerimizi sabunla yıkmak ve olabildiğince temiz bulundurmaktır. Temizlik Koronavirüsün bulaşmaması için birinci kuraldır.

HABERE YORUM YAP

HABERE YAPILAN YORUMLAR

  • Çayyolu Hastası 20 Mart 2020 01:08 CEVAPLA

    Bu korona virüsü için bir ilaç varmış adı neydi biliyor musunuz ? Çayyolu, Ümitköy, yaşamkent ve incek mahallelerine kadar gezmediğim eczane kalmadı hiç bir yerde yok. Acil lazım bir de nöbetçi eczane listesine nereden ulaşabilirim ?

  • Mustafa ovunc 18 Nisan 2020 23:35 CEVAPLA

    Biz Türkler genellikle yabancılara göre temiz insanlarız. Korona bizlere daha fazla hijyenik olmayı öğretti

  • Berk Özcan 19 Nisan 2020 12:56 CEVAPLA

    Aslında bu virüs tedbirsizlikten dolayı Dünya’da hızla yayıldı. Ülkeler fazla önemsemedi ve süreç kötü yönetildi. Ülke olarak şu an diğer ülkelere göre iyi durumdayız. Hijyen açısından zaten öndeydik, bu süreçte bize olumlu katkısı oldu. Umarım en yakın zamanda bu virüsü atlatır Dünya.

  • merve tufan 19 Nisan 2020 15:55 CEVAPLA

    Çok doğal bir yolu var o da sürekli sık sık ellerimizi yıkamak. Ve dışarı çıktığımızda elimizle yüzümüze dokunmamak. El dezenfektanı da çok revaçta tabi. Çantada bulundurmak gerekir hem dezenfektan hem kolonya.